Floating Office Rotterdam (FOR), een uniek drijvend houten kantoor te Rotterdam

DVP verzorgde het Bouwmanagement en ISIS Bouwadvies het Bouwkostenadvies bij de ontwikkeling van het Floating Office Rotterdam (FOR), een uniek drijvend houten kantoor te Rotterdam

DVP verzorgde voor opdrachtgever RED Company het bouwmanagement en ISIS Bouwadvies het Bouwkostenadvies van deze unieke ontwikkeling. Vanaf mei 2021 wordt in de Rijnhaven het mondiale Global Center on Adaptation (GCA) voor een periode van 5 tot 10 jaar gehuisvest in een drijvend kantoor van hout. Gemeente Rotterdam en projectontwikkelaar RED Company onthulden het ontwerp van het gloednieuwe hoofdkantoor van het GCA. Uniek in de wereld, het GCA wordt namelijk gehuisvest in een zeer duurzaam en volledig houten kantoorgebouw. Het gebouw, ontworpen door Powerhouse Company, beschikt over een breed scala aan state-of-the-art duurzaamheidsmaatregelen.

Het GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank en wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Bill Gates en Kristalina Georgieva (algemeen directeur van het IMF). Het GCA ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en de wijze hoe daarop ingespeeld kan worden. In april 2020 werd begonnen met de bouw op het terrein van Van Leeuwen aan de Maashaven waarna het kantoor versleept werd naar de Rijnhaven.

Een duurzaam en circulair gebouw die past bij de missie klimaatbestendigheid te vergroten; een missie die zowel het GCA, de stad Rotterdam als RED Company omarmen. Het gebouw werd grotendeels gebouwd van hout en is volledig demontabel en daardoor circulair. Het gebruik van hout als hoofdconstructiemateriaal vermindert de CO2-footprint van het gebouw aanzienlijk. Het kantoor is volledig zelfvoorzienend en energie neutraal met behulp van circa 800 m2 aan zonnepanelen en door gebruik van het water uit de Rijnhaven voor de koeling.

Het kantoor van ca. 3.000 m2 VVO vervult een voorbeeldfunctie die de missie van het GCA volledig onderschrijft en waar men zich kan focussen op het realiseren van deze missie. Het drijvende gebouw krijgt op de begane grond een publiek toegankelijk restaurant met een groot buitenterras en als speciale toevoeging een drijvend zwembad. Verwacht wordt dat burgemeester Aboutaleb en voorzitter GCA Ban Ki-moon in het najaar van 2021 het kantoor openen.

PROJECT CREDITS

Ontwikkelaar: RED Company

Architect: Powerhouse Company

Projectmanagement: DVP

Bouwkostenadvies: ISIS Bouwadvies

Constructeur drijflichaam: Bartels & Vedder

Constructeur houtconstructie: Solid Timber

Adviseur installaties, brandveiligheid en bouwfysica: DWA